2007-02-21

Tema grundlag: Är högt valdeltagande bra?


Ett av grundlagsutredningens uppdrag är att höja valdeltagandet. Idag är valdeltagandet i riksdagsvalet 81,99%; i landstingsvalen mellan 76,71% och 81,09%; i kommunalvalen mellan 59,53% och 89,36%; i valet till eu-parlamentet 37,85%.

Valdeltagandet i eu-parlamentsvalet beskrivs ofta som exceptionellt lågt, i negativ bemärkelse. Vidare beskrivs det faktum att ungefär var femte väljare inte röstar i något val ofta som ett stort problem. Problemet ligger förstås i att de folkvalda ledamöterna förlorar legitimitet. Den omedelbara tanken är att det i sin tur är ett problem för demokratin. Det får en att fundera. Är högt valdeltagande automatiskt mer demokratiskt?

"Ja" är inte ett självklart svar. Ett lågt/lägre valdeltagande kan vara ett tecken på ett par olika saker:

• Det kan dels ha att göra med att folk inte vet om att det är val, något som tydligen var en stor faktor i eu-parlamentsvalet 2004.

• Det kan dels ha att göra med att väljarna inte är informerade om vad partierna står för, hur röstning går till rent praktiskt, och vilka som har rätt att rösta.

• Det kan dels vara ett markerande av bristande förtroende för de partier som bjuds att rösta på, och/eller själva idén med representativ demokrati.

Alla är nog överens om att valinformationen måste vara så bra att alla röstberättigade vet precis hur och när de kan rösta, och vad de kan rösta på. I mitt valdistrikt röstade 63,74% i riksdagsvalet 2006. De flesta förklarar det med att det bor många människor som är arbetarklass och/eller har utländsk bakgrund här. Samma tydliga trender finns i andra liknande valkretsar.

Ofta görs kopplingen klasstillhörighet och ursprung till de två första faktorerna listade ovan. Där har retoriken nyligen skiftat till att kritisera partier och valmyndigheten, istället för att säga "arbetarklassen och invandrarna bryr sig inte", och det är ju ett fall framåt. Självkritiken har dock inte spridit sig till den tredje faktorn, att det kanske är partierna och formerna det är fel på, som jag tror är den viktigaste. Jag vet inte om grundlagsutredningen beställt forskning i ämnet, men jag ser fram emot att hitta den.

Vidare går det att ifrågasätta huruvida det är bra om vi får ett valdeltagande på 97%, och 14% av rösterna går till Sverigedemokraterna. Hur demokratiskt vore det? Att legitimera odemokratisk politik med att det finns folkligt stöd gills liksom inte, oavsett om vi pratar om parlamenten i Israel, Palestina, Frankrike, Österrike, Danmark, Tyskland anno 1933 eller Sverige. Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen kommer orsaken framför allt att vara de etablerade partierna och institutionerna i vår representativa demokrati. Och jag tror tyvärr inte att de kommer kunna skydda sig med en ny grundlag.

____________________
Victor Bernhardtz är emot allt. Inklusive by-lines.

2 comments:

Anonymous said...

Problemet är väl till största delen de begränsade valmöjligheterna. Folk har inget större intresse av att rösta på nästan identiska partier som inte företräder dem på något sätt.

Den naturliga lösningen blir direktdemokrati. En direktdemokrati kombinerad med den representativa demokratin ger medborgarna perfekta möjligheter att kombinera liten arbetsinsats med hög åsiktsrepresentation. Alla skulle vinna på ett sådant förfarande (utom kanske några politiker).

Läs mer på www.direktdemokraterna.org

Anonymous said...

Hej!

Samma reflektion. Mer direktdemokrati och större individuell frihet:

personval (Irländska modellen bäst, men också Finland en förebild)

folkomröstningar (Sverige ligger långt efter övriga länder)

folkinitiativ

Skilda valdagar

Direktvald statschef, regeringschef, borgmästare, brandchef, skolchefer (på kommunal nivå)

Ledamöter i kommun och riksdag får inte samtidigt tjänstgöra i förvaltningen.

Gräns för totalt skatteuttag under normala förhållanden på max 50% av inkomsterna.

Men också ökad tydlighet och ökat ansvarsutkrävande. Viktigast kanske gränserna mellan stat och kommun och revision inom kommun.

Var med och kräv ett grundlagskonvent och en ny grundlag!

www.nygrundlag.net