2007-03-02

Svenska barn och andras ungar


"Sverige är, och skall vara, världens barnvänligaste land" (Göran Persson (s) i sin regeringsförklaring 2000).

Sverige har tydligen blivit rankat som det bästa landet för barn i en FN-undersökning. Bland kriterierna finns olika ekonomiska och sociala variablar, som antalet ensamstående föräldrar i landet och hur bra kidsen är på matte. Så personligen är jag nog rätt skeptisk till utmärkelsen i sig. För mig kommer "det är viktigt att ha både en mamma och en pappa"-vibbar krypande av att ensamstående föräldrar ska vägas in. Men visst, jag kan köpa att svenska barn nog har det, jämförelsevis med andra länder, rätt bra. När UNICEF faktiskt frågade svenska barn själva hur de mår hamnade vi på en sjundeplats.

De barn jag är orolig för är inte de "svenska" barnen, utan alla andra barn, som Sverige har att göra med. Socialmoderaterna, som tillsammans har 60 procent av svenskarnas stöd, sa 2005 nej till att ge 150 apatiska flyktingbarn amnesti. När inte ens barn som måste sondmatas på grund av hälsoskäl - som Sverige orsakat - får stanna i Sverige kan man undra om Barnkonventionen borde ges ut i ännu mer lättläst version för S&M-politiker?

Hundratals barn smugglas till Sverige för att svenska män efterfrågar barn att förgripa sig på sexuellt. Minst lika många utnyttjas av svenska män på sina semestrar till Kambodja eller Latinamerika. Vi snackar om svenska män som kör kuken i försvarslösa barn. Sedan 2005 kan svenskar dömas för sexuellt utnyttjande av barn, även om handlingen inte är illegal i det land övergreppet sker. Som jag förstår har möjligheten aldrig använts. Lagstiftningen som gör det möjligt att åtala svenskar som begått sexbrott utomlands verkar bara ha använts ett par gånger över huvud taget. Resursproblem, anyone?

Så, om Sverige nu gillar barn kanske man skulle kunna tänka sig att vi låter de barn som vår egen asylprocess gjort sjuka kan få slippa att kastas ut? Och man kanske skulle kunna tänka sig att de som försöker förhindra svenskars exploatering av barn i andra länder skulle kunna få praktiska möjligheter att göra det?

Och detta gärna innan någon knystar om att Sverige skulle vara världens mest barnvänliga land.

____________________
Anders Wallner är en grön intersektionell ideolog som studerar identitetsteori och försöker lära sig vara soloföretagare. Baserad i Malmö, men förstår ingen danska.

No comments: