2007-02-10

Tema grundlag


Grundlagsutredningen är en parlamentarisk sammansatt kommitté som innan den sista december 2008 ska presentera en översyn av regeringsformen och föreslå förändringar. Syftet är framför allt stärka folkstyret, öka förtroendet för demokratin samt höja valdeltagandet. Kommittén står fri att ta upp vilka relevanta frågor den än må önska så länge den inte (vilket Gud och Konungen förbjude!) ifrågasätter förhållandet att Sverige är en monarki vars statschefstitel går i biologiskt arv utan inflytande från det folk från vilket all makt ändå sägs utgå.

Kommitténs sjutton ledamöter har sex sekreterare och ett par expertgrupper till sin hjälp. De kan komma att föreslå förändringar av valsystemet inklusive personvalet, valdagarna, valkretsarna och folkomröstningsinstrumentet, och de kan kom att föreslå att en författningsdomstol inrättas. De har dessutom det viktiga uppdraget att "skapa debatt och stimulera det offentliga samtalet om författningspolitiska frågor och om det svenska folkstyret".

Om än vi inte uttrycker oss fullt lika basjnödigt, är det precis vad vi försöker göra med Sweden, a near perfect democracy. Vi kommer därför att publicera ett antal texter i anslutning till de frågor som avhandlas i grundlagsutredningen. Om inte annat så för att hjälpa dem på traven med det där debattskapandet och stimulerandet.

____________________
Freddi Westerlund är en cp-skadad liberal med välavlönat arbete i den privata sektorn. Körde som ung handikappidrottare över sig själv med sin egen permobil.

No comments: