2007-02-11

Tema grundlag: Låt väljarna välja (volym 1)


Fram till valet 1998 hade svenskarna aldrig röstat på något annat än partier. Väljarna valde parti, men partierna valde själva vilka politiker som skulle representera de väljare som röstat på partiet. Vid 1998 års val infördes möjligheten att, tillsammans med den röst man lägger på ett parti, avge en så kallad särskild personröst. Tanken var att ge väljarna ett större inflytande över vilka politiker som representerar dem, men också att skapa ett tydligare personligt mandat, en tydligare kontakt mellan väljare och valda.

När väljarna får mer makt över representationen, får partierna mindre makt över vilka som representerar i partiets namn. De partier som införde personvalet ville därför minska effekten av denna maktförskjutning och de gjorde det genom att införa en spärr: För att en politiker ska kunna passera partiets rangordning av de egna kandidaterna måste denne få minst åtta procent av rösterna i riksdagsval och minst fem procent i andra val. I en promemoria till grundlagsutredning skriver sekreteraren Lars-Åke Ström:

"Tanken bakom denna begränsning är att partierna har ett befogat intresse av att kunna påverka kandidaturvalet eftersom de väl känner till de egna kandidaternas förutsättningar att kunna förverkliga partiets idéer och mål, och att det inte är rimligt att den rangordning som partierna gör skall kunna omkullkastas av endast ett fåtal väljare."

Den svenska partipolitiken i sitt esse. Partierna vet bättre än väljarna och väljarna ska inte få komma och ändra på den fina rangordning partierna har snickrat ihop i en verkstad som de allra flesta av väljarna helt saknar insyn i. Om partierna inte längre hade så gott som absolut makt över vilka kandidater som kan komma att väljas fungerar inte längre gamla hederliga mekanismer som toppstyrning, rövslickeri och belöning för lång och trogen tjänst. Dessutom riskerar partipiskan att förlora sin snärt när politkerna har personliga mandat förknippade med skyldigheter gentemot sina väljare.

Skulle spärrarna tas bort skulle även de enskilda politikerna tvingas anstränga sig mer. De måste då arbeta hårt, synligt och förtjäna sin röst i en vitaliserad demokrati med en pånyttfödd grundläggande princip - välj den politiker du har förtroende för och rösta bort den politiker du inte är nöjd med.

En av de få saker grundlagsutredningen inte får föreslå ändringar i, är regeringsformerns första paragraf: "All offentlig makt i Sverige utgår från folket." Eftersom den inte lyder "All offentlig makt i Sverige utgår från partierna" bör politkerna i grundlagsutredningen vara modiga och föreslå att spärrarna i personvalet tas bort. Det vore definitivt i linje med utredningens syfte och ett utmärkt sätt att göra Sverige något litet mer demokratiskt.

____________________
Freddi Westerlund är en cp-skadad liberal med välavlönat arbete i den privata sektorn. Körde som ung handikappidrottare över sig själv med sin egen permobil.

No comments: