2007-02-09

Polis, polis, mångfaldskris


I Skåne söker varje år ca 200 icke-svennar in för att bli poliser. För att bli polis krävs bland annat gymnasiekompetens i svenska, samhälle och historia. Men bara ett av ämnena testas på antagningen - gissa vilket? (Ledtråd: Det får folkpartister att bli helt till sig i trosorna.) Ah, just det - ett gammalt hederligt språktest! Det går bland annat ut på ordförståelse. Bland annat ska man förklara ordet "misantropisk". Jag tänkte slå upp det för den här bloggposten, men det fanns inte ens med i min ordbok. Poängen är att vi testar polisers duglighet genom att kolla hur många gammalmodiga svenska ord de kan. En forskare på Malmö högskola har kallat testet "etnisk rensning", då självklart rätt många av de 200 icke-svennarna faller bort. Förra året var det 12 av de 200 som kom in.

Dessutom är det förstås ganska höga fysiska krav för polisaspiranterna, det ska springas och bäras en hel del. Hur ska det då gå att kvalificera sig som funkis? Får man köra testen med permobilen? Knappast. Här sorterar vi effektivt bort alla som inte har arisk fysik.

En tredjedel av de sökande är tjejer. De har av någon outgrundlig anledning decimerats till en femtedel av aspiranterna som kommer in på utbildningen.

Så när rekryteringen till den så kallade "polishögskolan" (2-åriga utbildningar på institutioner utan forskning brukar kallas KY) är klar har man effektivt rensat bort en hel del kvinnor, 95% av alla icke-svennar och 100% av alla funkisar. Kvar är en hyfsat homogen samling MÄNniskor. Granskas nu dessa homogena polisaspiranter på sina attityder mot icke-svennar, funkisar, HBT-personer, kvinnor? Nej. Har man väl gått igenom testen och kommit in på polishögskolan så kommer näst intill varenda en ut på andra sidan som polis.

Så de poliser som visar tecken på rasism, sexism och homofobi och stängs av från sina tjänster, kan klaga hos Rikspolisstyrelsen och få rätt. Det finns prejudicerande fall. De klarade ju testen...

____________________
Anders Wallner är en grön intersektionell ideolog som studerar identitetsteori och försöker lära sig vara soloföretagare. Baserad i Malmö, men förstår ingen danska.

7 comments:

Victor said...

Det är en sådan överstrukturell diskriminering att en baxnar. Hjälp.

Anonymous said...

Hos mig uppstår det några frågor från ditt resonemang.

200 individer med utländsk bakgrund söker varje år, hur många med svensk bakgrund söker och vad är den procentuella skillnaden mellan de två grupperna? Detta har du inte diskuterat varpå således till resonemang faller redan här om att det skulle vara diskriminering då du inte presenterar all vesäntlig fakta.

Att du börjar prata om arisk fysik är väl ändå att dra det hela till sin spets. Har man ett fysiskt handikapp är det kanske helt enkelt inte möjligt att utföra vissa typer av arbete och genomgå vissa studieprogram. Det handlar inte om diskriminering men ren och skär möjlighet.

Att tjejer gallras bort i lite större utsträckning är kanske inte så konstigt. Det grundar jag på att tjejer har, fysiskt svårare, att nå de uppsatta kraven. Det finns en skillnad i de fysiska kraven mellan män och kvinnor men det går inte att bortse att man trots det måste uppnå en viss nivå eftersom det handlar om ett jobb med livet som insats. Hur de psykiska delarna påverkar gallringen kan jag inte uttala mig om så det lämnar jag till någon annan med mer kunskap om detta.

Men att polisaspiranter inte gallras bort på grund av attitydproblem mot andra människogrupper är dock helt uppåt väggarna felaktigt eftersom man går igenom flera psykologiska undersökningar både i enskilda samtal med psykolog, kombinerat psykolog+polis samt med polis. Här provoceras man och utfrågas grundligt om även dessa frågor.

Anders Wallner said...

Wel, det här är en bloggpost och inte den debattartikel, därav inte alla siffror och fakta.

I fjol var det 900 sökande (i Skåne), varav 200 icke-svennar. I hela Sverige sökte drygt 5000. 500 antogs, dvs 10 procent, att jämföra med de 5 procent icke-svennar som kom in. (Då räknas även t ex Rune, med dansk mamma in)

Nej, någon med ett fysiskt handikapp kan kanske inte rycka ut fysiskt. Men i och med att polisen även jobbar (mer och mer) med ekonomisk brottslighet och IT-brott tycker jag att det är lagom förlegat att kräva fysisk topptrim i rekryteringen. Varför skulle inte någon permoburen kunna utreda barnpornografibrott eller miljöbrott? Var ligger omöjligheten?

Varför tjejerna försvinner i gallringen vet inte jag heller. Men det är jäkligt olämpligt då poliskåren är så mansdominerad. Istället borde man då satsa på preparandutbildningar för kvinnor som vill blir poliser.

Och så det här med attitydproblem. Enligt polisen i Skåne behöver man inte prata med en enda människa under de första delarna av provet. I slutet kommer en timmes möte med en psykolog. Hur svårt det är att hålla tillbaka eventuellt aggressioner mot kvinnor, funktionshindrade, HBT-personer eller blattar låter jag vara osagt. Det ingår bara en veckas (!) praktik i polisutbildningen.

Anders Wallner said...

Bra invändningar dock, jag fick in de saker jag tidigare idag kortade ner texten med.

Anonymous said...

Kravet på fysisk prestation och att den ska vara i topptrim stämmer inte helt. Men att man bör ha någorlunda bra fysik, är att man i grund och botten måste kunna och känna till alla delar av polisyrket. Det går inte om man exempelvis kör en permobil. Det kanske kan i vissa sammanhang tyckas diskriminerande men jag anser till trots inte att det är fel.

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman said...

Å andra sidan kanske just misantropisk är ett ord som poliser bör kunna.

Fast det där var lite orättvist. Jag känner några poliser, och det är människor jag tycker om. Däremot tror jag att deras jobb med tiden gör dem mer misantropiska än genomsnittet.

Anders Wallner said...

Fredrik: Att ha högre krav än vad som de facto krävs i arbetet (som jag då menar att svenska- och de fysiska testen i polisutbildningen har) är diskriminering. Sen kan man ju förstås tycka att diskriminering är ok. Det gör inte jag.

TBFKA Ensamma Mamman: Jag känner också trevliga poliser. Det är de som berättar om såna här strukturfel för mig. :)