2007-02-18

Tema grundlag: Fler val ger mer demokrati


Med tanke på att grundlagsutredningen gör en översyn av valsystemet i dess helhet, är det högst troligt att den gemensamma valdagen för val till riksdag, landsting och kommun ses över. Det är mindre troligt att grundlagsutredningen föreslår att skilda valdagar införs, eftersom det antas minska valdeltagandet - att åstadkomma ett högre valdeltagande är nämligen ett av utredningens primära syften. Jag vill ändå hävda att det finns goda anledningar att införa skilda valdagar för kommunala val och riksdagsval.

När val till riksdag och kommuner sker på samma dag blir det svårare att utkräva ansvar på den (viktiga!) lokala nivån. Istället för att de frågor som rimligtvis borde ligga närmast väljarna och deras vardag får en egen valrörelse, riskerar de att drukna i den rikspolitiska debatten. En följd blir att kunskapen om vad som ligger inom det kommunala självstyrets domän sjunker, med ytterligare svårigheter i ansvarkrävandet som stockholmslök på landsbygdslaxen.

Om de kommunala valen skulle ske på en egen dag, blir det tydligare vilka frågor som behandlas i vilken instans. Vad de lokala politikerna gör, står för och vill blir även det mer synligt för väljarna. Det talar för att den kommunala demokratin skulle breddas, fördjupas och stärkas om valdagen inte var densamma som för val till riksdagen. Dessutom skulle det vara val dubbelt så ofta och med fler val följer fler valrörelser, mer debatt och en mer närvarande demokrati med ett flitigare utövande av väljarnas makt.

Valdeltagandet skulle troligen bli något lägre, det ska erkännas, men vad är egentligen bättre - några färre som vet vad de röstar på och varför, eller några fler som saknar både kunskap om och intresse för minst ett av de val de gör? Om vi menar allvar med det kommunala självstyret borde vi också låta det bära sin egen valrörelse.

____________________
Freddi Westerlund är en cp-skadad liberal med välavlönat arbete i den privata sektorn. Körde som ung handikappidrottare över sig själv med sin egen permobil.

1 comment:

Anonymous said...

Intressant synvinkel och jag kan nog i det stora hela även hålla med. Det kommunala valet drunknar ofta i den uppmärksamhet och mediauppståndelse som följer riksdagsvalet som hand i handske. Förvisso med ett lägre röstdeltagande som följd kanske det trots allt ändå skulle vara en bättre lösning.

Å andra sidan tror jag inte heller det finns en helt bra lösning på det hela, men kanske skulle det i alla fall vara lite bättre än nuvarande.