2007-02-13

Re: Nu håller du käften och lyssnar - Men vad fan ska vi göra då?


Så nu har jag upprört er. Frågan om vad det finns att göra för att förhindra mäns våld mot kvinnor och för att hjälpa de som utsätts för våld beror ju helt på vem man är, hur mycket tid och pengar man har, vad man kan och tycker om att göra. Här är en historia om att agera, lite solsken i det sotsmutsiga smogtäcke jag kräktes över er i mitt förra inlägg:

För en tid sedan fick ordförande i Sveriges kvinnojourers riksförbund (SKR), Carina Ohlsson (tillika riksdagsledamot för socialdemokraterna i Skaraborg), ta emot 80.000 insamlade kronor till i gåva till organisationen. Donationen skall gå till att stödja kvinnor som utsatts för våld och våldtäkt och kommer ifrån den ideella föreningen Bikers Against Rape. De har sedan dess samlat in ytterligare 40.000 kronor.

Bikers Against Rape startades av Toni Schiller i slutet av 2005 efter att Toni känt "känt allt större frustration och hjälplöshet inför det ökade kvinnovåldet i allmänhet och våldtäkter i synnerhet". Sedan dess starten har de samlat medlemmar, sponsorer och pengar, främst genom att anordna "charity runs" där motorcyklister betalar en avgift och sedan deltar i en kortege. Ryktet säger också att om SKR någonsin behöver ett par hundra bikers så är Bikers Against Rape redo att ställa upp med kort varsel. Och vem behöver inte ett par bikers i sin vardag?

Pengar löser inte det faktum att män använder kvinnor som slagpåsar och mottagare för allehanda manifestationer av makt. Pengar ger oss en möjlighet att stärka den fantastiska kvinnojoursrörelse som i över trettio år har gett av sin tid och sin energi för att hjälpa andra kvinnor. Och i förlängningen tror jag att medlemmarna i Bikers Against Rape kommer att känna sig så stärkta i sitt engagemang i frågan att intresset för bakomliggande förklaringar till våldet blir det viktigaste. Vem vill slänga pengar på att sopa upp någon annans skit, varför skall vi betala för att män slår? Det är då det verkliga arbetet kommer, för om vi skall stoppa mäns våld mot kvinnor behöver vi alla fundera på de maktstrukturer som vi påverkas av, upprätthåller och möjliggör genom att vara sådana som vi alltid har varit.

____________________
A Girl Named Dick arbetar med genus- och utbildningsfrågor. Bor av någon anledning just nu i Göteborg. Är alltid på jakt efter ett Rollerderby och riktigt bra kaffe.

5 comments:

Anonymous said...

För att inte tala om de maktstrukturer som möjliggör mäns våld mot män, kvinnors våld mot män, kvinnors våld mot kvinnor, mäns våld mot barn, kvinnors våld mot barn, barns våld mot barn, barns våld mot vuxna, barns våld mot djur, vuxnas våld mot djur, djurs våld mot varandra, djurs våld mot människor och så vidare. Som medlem av gruppen "män" tycker jag ibland att det känns lätt absurt att dels bli så generaliserande utpekad och dels på samma gång vara både förövare och offer (vilket ju blir fallet när man ser det våld män drabbas mest av ur ett kollektivistiskt perspektiv). Inte för att inte strukturer kan vara en användbar tankekonstruktion, men man kanske inte kan skylla allt som är dåligt på just "patriarkatet" eller "män"?

Victor said...

Alexander: Som tillhörande gruppen "män" tycker jag det är hypertydligt att det är just patriarkatet som är problemet. Jag har väldigt svårt att komma på vad det annars skulle finnas för orsaker till det mycket omfattande våldet män utövar mot kvinnor?

Anders Wallner said...

Min position är att det är patriarkatet som ligger bakom övrigt våldet i samhället också, inbegripet kvinnors våld mot män på micronivån och krigsföring på macronivån. I min världsbild består inte patriarkatet av "män" utan av upprätthållare av maskulinism och machoism.

A Girl Named Dick said...

alexander: det är ett ofrånkomligt faktum att män står för mer än 90% av våldet i vårt samhälle. Män som slår kvinnor finns i alla samhällsklasser, i alla bostadsområden, de talar alla språk och tillhör alla religioner. Den enda gemensamma nämnaren som finns dem emellan är just att de är män. Det betyder inte att alla män slår, det betyder att det finns en koppling mellan det vi föreställer oss ingår i att vara man och våld. nu har ju jag inte nämnt ordet patriarkat alls men eftersom du lägger till det så skulle jag vilja säga att det är dessa föreställningar och ideal om manlighet, våld, kontroll och makt som utgör patriarkatet - inte alla världens män. varför är detta så provocerande för dig? varför är det så provocerande att prata om män som bekönad (engendered) grupp?

samhällsstrukturer upprätthålls och återskapas av oss alla oavsett könsidentitet. vi har en flera hundra år lång kvinnorörelse och feministisk rörelse som länge sysslat med frågor om vad det innebär att vara kvinna, att kritiskt granska kvinnlighet och hur olika kvinnligheter kan ha olika mål, behov och viljor. är det inte dags att vi slutar kolla på män som obekönade individer när det upenbarligen finns sådant som handlar om genusidentitet med i spelet?

jag tycker att alla har ansvar för att de strukturer vi har i samhället skapar ojämställdhet och våld, även du. att du känner dig utpekad och generaliserad om får stå för dig. jag har inte tid att dalta med dig bara för att du inte har tänkt på dig själv som en medaktör i samhälleliga strukturer förut.

Anonymous said...

amen!

har i det senaste inlägget reagerat på rektorn, som visserligen inte nyttjat våld, men väl skuldbelagt och i en mån fortsatt trakasserierna mot de tjejer på skolan som inte kan klä sig hur de vill utan att bli trakasserade. Sprid gärna detta vidare, har mailat rektorn själv och hoppas på jag vet inte vad.

När en frågar sig vad en kan göra så finns ju alltid ett av svaren som för mig handlar om att reagera. När någon tar ett sådant ställningstagande som denna rektorn gjort, eller i andra fall, uppmärksamma, debattera. Inte hålla käften.

Den här bloggen är sanslöst läsvärd, cred till er!