2007-03-19

Tema grundlag: Grundlagens grunder


Den amerikanska konstitutionen har ändrats 27 gånger sedan 1789. Den danska grundlagen från 1849 har justerats vid 3 tillfällen. Den svenska regeringsformen anno 1974 har genomgått 39 förändringar under sin korta livslängd och snart är det dags igen.

Om grundlagen inte tål tidens tand, är den sannolikt inte ständigt gällande dokument över de grundläggande rättigheter vi har som medborgare och människor. Om grundlagen är föremål för ständiga ingrepp och tillägg, är den sannolik ingen garant för individens skydd mot staten. Om grundlagen inte är ett evigt skydd för den enskilda, riskerar alla alltid att utsättas för majoritetens förtryck.

Vi behöver en stark och varaktig grundlag. Vi behöver en grundlag som garanterar individen frihet från tvång och skydd mot diskriminering, en grundlag som behandlar alla lika. Vi behöver en grundlag som skyddas av en författningsdomstol. Vi behöver en grundlag som ger människor rätt att söka skydd mot staten i domstol. Vi behöver en grundlag som skyddar alla alltid.

____________________
Freddi Westerlund är en cp-skadad liberal med välavlönat arbete i den privata sektorn. Körde som ung handikappidrottare över sig själv med sin egen permobil.

1 comment:

Anonymous said...

Majoritetens förtryck?! Det kallas visst demokrati...